Trendovi, digitalizacija i vidljivost na globalnom tržištu u RT

U ponedjeljak, 12.6.2017. godine na Ilidži, u hotelu Hills je održana jednodnevna radionica pod nazivom “Trendovi, digitalizacija i vidljivost na globalnom tržištu u ruralnom turizmu”. Ova radionica je druga od 6 planiranih koje se organiziraju u okviru projekta koji finansira Evropska unija, u vrijednosti od 205,832,00 Eura.

Prva radionica je održana u martu 2017. u Kreševu, a obuhvatala je uvodno predavanje o klasterima i prednostima zajedničkog pristupa tržištu malih ruralnih destinacija, koji su temeljeni na iskustvima Turističkog klastera Hercegovina. Drugu po redu radionicu održao je gosp. Robert Bačac, stručnjak za ruralni turizam regije Istra (Hrvatska), koji već ima iskutvo u organizaciji i vođenju treninga na ovu temu u BiH.

Ciljevi radionice su: sticanje znanja vezano za globalne trendove na turističkom tržištu, preferencije modernog gosta s naglaskom na ruralni turizam. Praktični dio radionice imao je za cilj definirati SWOT analizu odnosno detektirati sve parameter matrice u cilju postavljanja strateških pravaca razvoja ruralnog turizma područja oko Sarajeva kao i detektirati zajedničko ime/naziv za destinaciju u smislu izgradnje brand arhitekture.  Posebna pažnja data je postizanju vidljivosti proizvoda i usluga ruralnog turizma na turističkom tržištu. Obrađeno je i brendiranje kao process postizanja vidljivosti na turističkim tržištima u smislu prepoznatljivog proizvoda ali i prepoznatljivosti vizualne komunikacije.

Ciljana publika za ovaj trening su članovi klastera, osnovanog početkom godine. Grupa je sastavljena od tri sektora: predstavnika općina, predstavnika malih privatnih biznisa i lokalnih udruga uključenih u ovaj segment turizma na području šire periferije oko Sarajeva. Članovi su specijalizirani u oblastima poput pružanja usluga cateringa, valorizacije tradicionalnih rukotvorina, planinskog turizma, geo-turizma, biciklizma i sl.

Projekt  “Osnaživanje ruralnih turističkih destinacija oko Sarajeva sa ciljem diversifikacije ruralne ekonomije” je podržan u okviru EU Programa za civilno društvo 2014.-2015., sa ciljem povezivanja građana i smanjenja nezaposlenosti kroz unapređivanje saradnje glavnih interesnih grupa na lokalnom nivou i procjenu tržišta aktivnog stanovništva.

Trajanje projekta je 3 godine, a općine djelovanja ovog projekta su Kreševo, Vareš, Ilijaš, Fojnica, Sarajevo Centar, Sarajevo Stari grad, te Istočni Stari grad.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s