Spomenik prirode “Tajan” i Vareš – posjeta

U sklopu projekta “Osnaživanje ruralnih turističkih destinacija oko Sarajeva sa ciljem diversifikacije ruralne ekonomije” financiranim od strane EU, organiziran je studijski posjet Spomeniku prirode Tajan i selima Strica i Zarudje u Varešu.

Studijski posjet je organiziran 12. i 13. 7. 2017. godine za predstavnike udruženja i organizacija uključenih u projekt i zainteresirane za udruživanje u klaster ruralnog turizma, s ciljem razmjene iskustava i posjete primjerima dobre prakse.
Prvog dana posjeta, sudionici su posjetili Spomenik prirode Tajan između općina Zavidovići i Kakanj. Područje Spomenika prirode bogato je čistim vodenim tokovima, kanjonima, speleološkim objektima i endemskim biljkama i životinjama. Šire područje Tajan, površine oko 50 km2 , proglašeno je zaštićenim 2008. Godine. U sklopu projekta koji je financiran sredstvima EU, na cijelom području Tajan uređene su i markirane pješačke i biciklističke staze, urađena turistička signalizacija, izgrađen turistički info centar i nabavljena oprema za brdski biciklizam, speleologiju i planinarenje.
U neposrednoj blizini Spomenika prirode je i seosko domaćinstvo Menzil u Kamenici. Vlasnici ovog seoskog domaćinstva su se među prvima u ovom području počeli baviti ruralnim turizmom. Članovi su Klastera iznajmljivača smještaja u Kamenici koji trenutno broji 15 domaćinstava/vikend kuća. Obitelj Menzil posjeduje nekoliko bungalova za iznajmljivanje, a bavi se i pčelarstvom pa svojim gostima poslužuju isključivo domaću hranu i proizvode, u što su se uvjerili i sudionici ove studijske posjete.


Nakon domaćinstva Menzil, uposlenici turističkog info centra u Kamenici predstavili su svoje aktivnosti i rad da bi zatim uz pratnju certificiranog vodiča i čuvara u Spomeniku prirode posjetili i pećinu Srednje stijene, vrijednom speleološkom objektu poznatom po ljepoti i brojnosti pećinskih ukrasa a otvorena je za turističke posjete.
Drugog dana organizirana je posjeta selima Strica i Zarudje u općini Vareš. Ovom prilikom posjetili su Farmu „Zaruđe“ i izletište „Wigwam“ gdje su se upoznali sa proizvodnjom sira a potom su posjetili farmu koka nosilja i proizvođače tjestenine PD „Grga“.
Kako je Strica poznato kao selo u kojemu se još od 1983. godine bave i ruralnim turizmom, sudionici posjeta obišli su Stricu i Gajinu kuću, jednu od kuća koja se iznajmljuje turistima.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s