Fojnička trpeza 2017.

 

Danas, 12. oktobra 2017. godine na prostoru Zelene pijace u Fojnici održan je Sajam hrane i domaćih proizvoda “Fojnička trpeza”, i Dani kruha. Organizatori ovogodišnjeg Sajma su Udruženje Alterural i Osnovna škola “Ivan Goran Kovačić, Gojevići – Fojnica”.

Brojni posjetitelji su imali priliku uživati u lokalnim gastronomskim specijalitetima, domaćim proizvodima sa seoskih domaćinstava, raznovrsnom povrću i voću i pekarskim delicijama. Pored hrane, na stolovima su se mogle pronaći rukotvorine, turističke brošure i publikacije. Svoje umijeće u spremanju hrane su osim domaćica iz seoskih domaćinstava i učenika Osnovne škole, pokazali i korisnici Zavoda za mentalno invalidna lica “Drin” i “Bakovići” iz Fojnice.

Okupljene je pozdravio fojnički načenik g. Sabahudin Klisura koji je otvorio Sajam, a publici se obratila i direktorica škole gđa Slavica Miletić, kao i predstavnici Udruženja Alterural. Trpezu je posjetio i fojnički gvardijan fra Miro Relota. Pripadnici OS BiH su ovom prilikom pripremili ukusan i okrijepljujući grah. Zabavni dio programa upotpunjen je nastupom KUD-a “1001 noć” i “Matija Gubec”. Fojnička trpeza je vrlo važan događaj za lokalnu zajednicu, jer omogućava prezentaciju lokalne kuhinje, proizvoda i turističke ponude, te pridaje važnost očuvanju bogatog kulturnog naslijeđa.

 

#alterural #trpeza #fojnica #bih #gastronomy #cuisine #heritage #rural #countryside #bosnaihercegovina #autumn #bojejeseni

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s