Radionica u Varešu – “Strategije održivog razvoja”

Dana 27. februara 2018. godine u prostorijama Općine Vareš održana je radionica na temu okoliša i jačanja strategija održivog razvoja u planinskim područjima.

Luca Lietti, talijanski ekonomist i eminentni stručnjak za područje održivog razvoja u ruralnim sredinama, održao je ovaj trening pred 17 učesnika sa cijelog područja srednje Bosne. Radionica kojoj su prisustvovali vlasnici seoskih domaćinstava ali i predstavnici lokalnih inicijativa čije se aktivnosti odvijaju u ruralnim sredinama treća je po redu u nizu od ukupno 6 planiranih sa temom kreiranja turističkog klastera. Nakon uvodnih riječi gradonačelnika Vareša, gosp. Zdravka Maroševića, predavač je upoznao prisutne sa vrlo uspješnim modelima održivog razvoja ruralnih područja u brojnim regijama Italiji, pustivši im kratke edukativne filmove na tu temu. Kroz praktični dio, sudionici podijeljeni u grupe kreirali su vlastitu viziju šireg geografskog područja, posmatrajući ga kao jedinstveni turistički brend sa istaknutim kulturnim i istorijskim vrijednostima.

“Tržište se značajno promijenilo u proteklih 5 godina, i važno je shvatiti da dobar turistički proizvod mora imati jedinstvenu priču koja stoji iza njega” – ističe Luca. “Danas više nije dovoljno imati lijepe brošure, atraktivne reklamne materijale ili odličnu web stranicu, morate znati ispričati priču”.

Krajnji cilj je kreiranje 4 turističke destinacije u širem području oko Sarajeva.

Projekt “Osnaživanje ruralnih turističkih destinacija oko Sarajeva sa ciljem diversifikacije ruralne ekonomije” je podržan u okviru Programa za civilno društvo 2014.-2015., sa ciljem povezivanja građana i smanjenja nezaposlenosti kroz unapređivanje saradnje glavnih interesnih grupa na lokalnom nivou i procjenu tržišta aktivnog stanovništva. Projekt je finansiran sredstvima Evropske unije.
Trajanje projekta je 3 godine, a općine djelovanja ovog projekta su Kreševo, Vareš, Ilijaš, Fojnica, Sarajevo Centar, Sarajevo Stari Grad, te Istočni Stari Grad.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s