Posjeta 21. sajmu u Mostaru

Udruženje Alterural je i ove godine učestvovalo na velikoj regionalnoj manifestaciji, 21. međunarodnom sajmu privrede u Mostaru, koja je počela u utorak, 10. aprila 2018. godine.

Nastupili smo na štandu Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona, odnosno Vlade kantona. Već prvog dana, sajam je posjetilo više od 50.000 ljudi, što dovoljno govori o značaju i potencijalima petodnevne manifestacije. Zemlja partner ove godine je Republika Srbija, koja nastupa sa 60 štandova u 3 paviljona.

Ove godine veoma je značajan poslovni forum “Saradnja o poljoprivrednim investicijama i opremi zemalja 16+1”, koji je otvorio ministar vanjske trgovine Mirko Šarović i specijalna predstavnica narodne Republike Kine za saradnju inicijative 16+1 Huo Yuzhen. U konačnici, cilj inicijative je povezivanje Azije s Evropom i Afrikom, kroz izgradnju trgovinske i infrastrukturne mreže. Otvorenju ovogodišnjeg sajma u Mostaru, pored najviših zvaničnika iz Srbije, prisustvovali su i Andrej Plenković, premijer Hrvatske, Bojko Borisov, premijer Bugarske, te najviši entitetski dužnosnici. Više od 700 izlagača se predstavlja iz gotovo svih grana privrede, među kojima prednjače poljoprivreda, gastronomija, turizam i uslužne djelatnosti, zatim elektroindustrija i IT sektor. Sastavni dio Sajma su i njegove dvije podsajamske manifestacije – Sajam turizma te Sajam knjige i grafičke industrije.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s