Studijska posjeta Bihaću i NP Una

U sklopu projekta “Osnaživanje ruralnih turističkih destinacija oko Sarajeva sa ciljem diversifikacije ruralne ekonomije” financiranom od strane EU, Alterural je organizirao studijski posjet za predstavnike općina, turističkih organizacija, vlasnike seoskih domaćinstava i članove udruženja uključenih u projekt.

Studijski posjet je organiziran na 27. i 28. 6. 2018., u područje Bihaća i Nacionalnog parka „Una“, a uz pomoć članova Turističkog klastera „Una-Sana“.

Prvog dana grupa je posjetila Seosko domaćinstvo Čardaklije . Ljubazni domaćin  ispričao je sve o nastanku Čardaklija, obiteljskoj  priči i tradiciji  koja je  pretvorena u biznis. Posebno je naglasio prednosti  koje Čardaklije imaju  od udruživanja u turistički  klaster i na koji način surađuju s drugim članovima klastera. Ovo domaćinstvo je posebno po stilu gradnje i materijalima a pripada obitelji Radošević koja je na istom mjestu i u prošlom stoljeću imala imanje i živjela od poljoprivrede. Služe se isključivo domaća jela i pića  proizvedena u domaćinstvu.

Nakon toga organiziran je posjet Štrbačkom buku , najvišem i najspektakularnijem vodopadu  u Nacionalnom parku „Una“.

Članice udruženja „Žene sa Une“ iz Kulen Vakufa pripremile su ručak i osvježenje , a u kratkom druženju  sa sudionicima studijske posjete prenijele su svoja iskustva i razloge udruživanja u Turistički klaster „Una Sana“.

Prvi dan studijskog posjeta završen je obilaskom  vodopada Milančev buk u Martin Brodu, manastira Rmanj iz 15. stoljeća koji je specifičan po tome što je  građen od  unske sedre, te „bučnice“- ekološke veš mašine za koju se pretpostavlja da je starija od 300 godina. Bučnica pere bez deterdženta zahvaljujući velikom protoku čiste vode koja u buretu s rupicama proizvodi centrifugu.

Drugi  dan studijskog posjeta počeo je obilaskom Japodskih otoka  smještenih na karakterističnoj lokaciji, na pet unskih otoka isprepletenih slapovima i rijekom Unom. Otoci su novija turistička destinacija u naselju Račić, koja je jedinstvena jer kroz svoju ponudu baštini tradiciju Japoda, najstarijeg Ilirskog plemena čiji su ostaci pronađeni na ovim područjima.

Posjet je završen obilaskom Bihaća i kratkom prezentacijom Turističkog klastera „Una Sana“. Klaster je prije svega osmišljen kako bi pomogao lokalnim poduzećima i turističkim subjektima da iskoriste ekonomske mogućnosti koje donosi povećanje turizma u Nacionalnom parku Una, a osnovan je u okviru WWF-ova programa “Zaštićena područja za prirodu i ljude”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s