Fojnička Trpeza 2018.

DSCN9009

Danas, 11. oktobra 2018. održana je još jedna u nizu, gastro manifestacija pod nazivom “Fojnička trpeza i Dani kruha”. Veliki broj okupljenih građana i posjetioca iz raznih dijelova BiH uživalo je danas u bogatom programu i ukusnim delicijama.

Za organizaciju manifestacije i ove godine su se pored Udruženja Alterural pobrinuli nastavnici i učitelji Osnovne škole “Ivan Goran Kovačič” Fojnica – Gojevići, koji su zajedno sa djecom i roditeljima pripremili peciva, kolače, i razna druga gastro remek djela. Programu su prisustvovali čelnici iz Fojnice, kao i fojnički gvardijan te mnogobrojni gosti i znatiželjnici koje je oktobarsko lijepo vrijeme primamilo u šetnju. Na stolovima jesenjih boja mogle su se pronaći svježe palačinke, kolači, kiflice, ljekovito bilje i pripravci, povrće, sokovi, ali i turističke brošure i mape ruralnih turističkih destinacija sa kojima je otkrivanje BiH kroz sela uvijek zanimljivo. Dani kruha su povezani sa Svjetskim danom hrane, u cilju promovisanja tradicionalnog pripremanja hrane.

Prisutne su zabavili najmlađi sa svojim plesnim tačkama, članovi fojničkih kulturno umjetničkih društava, i učenici osnovnih škola. Kao i prošle godine, i ove je organizovano takmičenje u pripremi bestilja. Fojnička trpeza i Dani kruha – Dani zahvalnosti za plodove zemlje, važan su godišnji događaj za Fojnicu, te na svojevrstan način predstavlaju simbol jeseni u ovom malom bosanskom gradiću.

U nastavku pogledajte fotografije.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s