22. Međunarodni sajam privrede “Mostar 2019.”

Dvadeset drugi Međunarodni sajam privrede koji je okupio više od 860 izlagača iz 29 zemalja, otvoren je 9. aprila 2019. godine u Mostaru. Zemlja partner ovogodišnje sajamske manifestacije je Narodna Republika Kina.

Ove godine na sajmu smo nastupili zajedno sa kolegama iz Kreševa, na štandu Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona.
Pored autentičnih eksponata iz Kreševa, na našem štandu posjetioci su mogli pronaći brojne brošure ruralnih turističkih ponuda sa područja Fojnice, Vareša, te sarajevskog Ozrena (Bukovik, Crepoljsko, Biosko, Vučja Luka), a pokazivali su poseban interes za ruralne i kulturno-istorijske destinacije u okolini Sarajeva.
U sklopu Međunarodnog sajma privrede, kao i svake godine, organizuju se brojne podsajamske manifestacije, prezentacije, gastronomska takmičenja ali i tematske konferencije raznovrsnih sadržaja.
Dogovoreno je da Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna Gora tržištu prekooceanskih zemalja ponude zajednički turistički proizvod.
Zajednički turistički proizvod tri zemlje podrazumijeva ture aktivnog turizma na lokacijama u BiH, Srbiji i Crnoj Gori, a projekt je iniciran u februaru na sajmu turizma u Beogradu između privrednih komora tih zemalja i Vanjskotrgovinske komore BiH, Privredne komore RS i Privredne komore FBiH.
Ponuda podrazumijeva razne turističke atrakcije i odredišta, kao što su galerije, muzeji, hotelski lanci, smještajni kapaciteti u ruralnim područjima, lokalni ugostiteljski objekti i slično.
Konferencija Apriori Turizam 2019 okupila je 20 predavača i panelista koji su kroz panele i uvodna izlaganja predstavili teme iz oblasti razvoja destinacija koje su postigle sjajne rezultate u lokalnim sredinama.
Na Međunarodnom sajmu provrede – Mostar 2019. dodijeljena su priznanja za najuspješnije nastupe izlagača. Za promociju domaće privrede, nagradu je dobio i Srednjobosanski kanton.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s