Održana konferencija o ruralnom turizmu

Stručnu konferenciju “Otkrij Bosnu i Hercegovinu kroz sela” organizovao je Alterural 11. i 12. juna 2019. godine, na Bjelašnici.

Konferencija je namjenjena profesionalcima koji su uključeni u razvoj ruralnog turizma u BiH i regionu, kako bi mogli razmjeti informacije o stanju u sektoru.
Dio je projekta “Osnaživanje ruralnih turističkih destinacija oko Sarajeva sa ciljem diversifikacije ruralne ekonomije”, koji finansira Evropska unija.
@euinfo.ba

Učesnici konferencije su predstavljali razvojne agencije, univerzitete, zatim tu su bili vlasnici malih poduzeća i seoskih domaćinstava te agencijea koje podržavaju ruralni razvoj.

Prisutni su imali priliku slušati izlaganja eminentnih imena iz regiona u oblasti ruralnog turizma, ali i brojnih panelista iz različitih područja u Bosni i Hercegovini.
Priliku da se obrate prisutnima su imali i načelnici općina u kojima je projekat realizovan.

U budućnosti, Alterural će intenzivirati svoju tehničku podršku u cilju unapređenja i usklađivanja kvaliteta i standarda u ruralnom turizmu.

Inače, Udruženje Alterural je osnovano 2009. godine i specijalizirano je za podršku obiteljskim biznisima uključenim u sektor ruralnog turizma.

U prošlosti, udruženje je puno radilo na terenu u cilju identifikacije seoskih domaćinstava koje nude ovakav tip ponude u ruralnim područjima: ponuda lokalne gastronomije, prodaja domaćih proizvoda na kućnom pragu i smještaj u seoskom domaćinstvu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s