Završna ceremonija u Kreševu

Udruženje Citrin specijalizirano za poludrago kamenje, minerale i geo-turizam u suradnji s Alterural-om i njihovim partnerima Eurogites, Planinarskim društvom Vranica i Udruženjem Žena „Strica-Zarudje“, 25.9.2019. godine su organizovali svečano zatvaranje projekta za razvoj ruralnog turizma na široj periferiji Sarajeva. Projekt je finansiran sredstvima Evropske unije.

Aktivnosti su trajale tri godine počevši od septembra 2016. godine, a project je proveden u 7 općina koje se nalaze na širem području Sarajeva: Kreševo, Fojnica, Vareš, Ilijaš, Sarajevo Stari grad, Sarajevo Centar i Istočni Stari grad. Ukupna vrijednost Projekta bila je 205.832,00 Eur, a doprinos Evropske unije za ovu akciju bio je 184.832,00 Eur.  Ovaj projekt je podržan u okviru Programa za civilno društvo 2014.-2015., sa ciljem povezivanja građana i smanjenja nezaposlenosti kroz unapređivanje saradnje glavnih interesnih grupa na lokalnom nivou i procjenu tržišta aktivnog stanovništva.

Ceremoniju je otvorio g. Renato Pejak, načelnik općine Kreševo. On je poput svojih kolega, načelnika općine Vareš, g. Zdravka Maroševića i načelnika općine Fojnica g. Sabahudina Klisure, podsjetio na važnost međusobne saradnje i značaj ruralnog turizma kao jednog od generatora ruralne ekonomije u BiH. Prisutnost Evropske unije kroz ovakve projekte pomaže lokalnoj zajednici da usmjeri već postojeće potencijale u održivi razvoj i nove oblike ekonomskog organizovanja.

 

 

Među učesnicima, kojih je bilo preko 60, bili su prisutni predstavnici EU u BiH, g. Gianluca Vannini, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju (Delegacija EU) i gđa Ajša Adrović-Bešlagić, programski menadžer. U programu izlaganja riječ su imali svi projektni partneri, g. Miro Matošević, direktor Turističke organizacije SBK/KSB, predstavnik Turističke organizacije Istočno Sarajevo – Predrag Lopatić te g. Dragan Đerić, vlasnik seoskog domaćinstva “Hotel Promaja”. Na kraju programa gostima se obratio i g. Hamid Kujraković, kuharski šef i trener uključen u projekt, koji je naglasio ekonomski i kulturni značaj kulinarskih ponuda u bosanskom ruralnom turizmu.

Ovom prilikom prikazan je kratki dokumentarni film o aktivnostima projekta, kroz koji je prezentovana stvarna slika o ruralnom turizmu u centralnom dijelu BiH. Udruženja su predstavila kompletirani rad, ostvaren kroz promociju, tehničke radionice i studijske posjete, te je istaknuta važnost kolaboracije nevladinog i vladinog sektora. Predstavljene su nove brošure i karte koje opisuju 4 tematske rute na teritorijima: najljepša sela, proizvođači spore hrane za kupovinu autentičnih domaćih proizvoda, 10 laganih porodičnih pješačkih staza i jednostavnih biciklističkih staza na sjevernim sarajevskim planinama.  Svi akteri bili su saglasni u činjenici da su sela i planine najbolja ulazna vrata u bosansku dušu i baštinu.
Ovaj kolaborativni projekat koji uključuje mnoga aktivna lokalna udruženja takođe je doveo do stvaranja klastera za ruralni turizam „Mala Sela“i razvoja obrazovnih aktivnosti i razmjene radi povećane profesionalizacije sektora.

 

Udruženja građana su trenutno glavni akteri u animiranju ruralnih teritorija u BiH. Jedan od važnih rezultata projekta bio je povećavanje veza između uključenih udruženja, njihovih tehničkih kapaciteta i vidljivosti u području ruralnog razvoja. Uspostavljene su jače mreže između 7 općina koje će promovirati svoje destinacije i ubuduće će voditi ka stvaranju paketa za dolazak turizma.
Događaju su prisustvovali dizajneri, treneri, volonteri, vlasnici seoskih domaćinstava i seoskih gostionica. i drugi akteri uključeni u projekt.

Po završetku ove svečanosti priređen je koktel i zakuska uz bend “Kreševski tamburaši”. Manifestacija je održana u restoranu „Stari ribar“u Kreševu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s